Göteborg levererar

Jag hade ju egentligen inte planerat att åka till EM i Göteborg alls. Men efter att ha följt tv-sändningarna under veckan kände jag att det bara inte gick att sitta hemma. På fredagkvällen bestämde jag mig och bokade biljett på morgontåget på lördagen.

Jag började med att ta en kort sväng på mässan på Heden, där jag bland annat köpte en långärmad funktionströja från Stierna. Jag har tröjor från dem innan, och de är superbra. Sedan tog jag en spårvagn upp till slottsskogen, där jag tittade på körningens maratonmoment och träffade kompisar. Fyrspann är häftigt och dramatiskt att titta på, och det var verkligen folkfest i slottsskogen. Det var otroligt mycket folk! Det var svårt att ta sig fram till hindren, men med hjälp av ett antal storbildsskärmar gick det ändå bra att följa tävlingarna. Jag tog mig fram och fotade i några hinder. Mitt tele är ju fortfarande inte lagat, så jag hade det fasta 100mm-objektivet. Det blir ju lite begränsat, men jag fick till en del bilder jag var nöjd med ändå.

Efter körningen kastade jag mig på en spårvagn ner till Ullevi för att skaffa en biljett till kürfinalen. Utanför Ullevi träffade jag en vän och pratade lite. Det visade sig att hon kände en som hade en biljett över, så hon parade ihop oss. Jag fick alltså inte bara se fantastisk dressyr, jag fick lära känna en ny, trevlig hästmänniska också!

Dressyren ja. Vad kan man säga. Jag är så glad att jag faktiskt åkte upp och fick se den live. Flera av ritterna var helt otroligt bra. Allra bäst rent generellt var Sönke Rothenberger. Nu vann han ju inte över Isabell Werth, som red otroligt säkert och med hög kvalitet hela vägen – men harmonin, mjukheten och glädjen i programmet med den blott 10-årige Cosmo framkallade rysningar.

Det var verkligen de ungas mästerskap. Sönke Rothenberger är 22 år. Danskarna hade ett generellt mycket ungt lag, där kanske framför allt debutanten Anna Zibrantsen och bronsmedaljören Catrin Dafour imponerade. Anna Zibrantsen har dessutom bara haft sin häst i några månader och red küren för första gången.

Men den som nog var allra roligast att få se live var det svenska ekipaget Therese Nilshagen och Dante Weltino. Det är deras andra säsong i GP, och även Dante är ung, bara 10 år. De har imponerat genom hela tävlingen. De bidrog starkt till Sveriges lagbrons, var fyra i GP Special, med häng på bronset och blev femma i küren med över 80%. Med någon säsong till i ryggen och ett lite svårare kürprogram kommer hon vara farlig för toppryttarna.

Som ni ser var inte 100-objektivet optimalt för fotografering av dressyr på den enormt stora arenan.  Trots att dressyrentusiasterna inte lyckades fylla Ullevi var det bra stämning på läktaren. Bäst var spanjorerna, de applåderade med kastanjetter.

Här kommer en bildkavalkad från körningen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *