En enkel fråga kan man tycka

I helgen ska vi åka till Laxå. Det är ju jättefint att åka norrut utmed Vättern, oavsett om man väljer östra eller västra sidan. Men helgen före midsommar finns det en liten detalj att ta hänsyn till: Vätternrundan.

För att inte riskera att hamna mitt i cyklistfältet gick vi in på Vätternrundans webbplats för att kolla på vilka vägar de kör och under vilka tider. Grundläggande information för ett cykellopp kan man tycka – men informationen finns inte! På något ställe står det en uppmaning till bilister att ”välja andra vägar”, men det står inte vilka vägar som inte är andra vägar vilket gör det ganska svårt att räkna ut vilka vägar som ÄR andra vägar och man alltså ska välja. Dessutom finns det ju en radda olika lopp, som alla har olika sträckning. Tror jag. För det står inte heller, men det kan ju inte gärna vara samma sträckning på lopp som är 10 km, 15 km och 30 km, när 30 km är runt sjön. Det är även oklart till och med vilka dagar som det körs lopp. Slutdatum anges till både den 15, den 16 och den 17 juni.

Jag hittade en FAQ, men inte heller där fanns svaret på mina frågor. Däremot fanns det en knapp ”ställ din egen fråga”. Jag gjorde det. Ett par dagar senare hade det kommit upp svar på frågor ställda efter min, men min fråga var obesvarad. Märkligt tyckte jag, det kan ju inte vara så svårt för någon som jobbar med detta att svara? Frågorna känns rätt grundläggande. Men jag ger mig inte, utan skickar en fråga till arrangören på messenger. Efter någon timme får jag svar! Svaret är en länk till sidan om vad som gäller inne i Motala (vilket jag hittat). Det är ju dock inte på något sätt svar på frågorna jag ställt om vilka lopp som går lördag och söndag och vilken sträckning de har. ”Har du ytterligare frågor får du maila xx”. Jag upprepade min fråga på messenger eftersom jag inte riktigt fattade vad som gjorde att personen inte ville svara på den. Frågan lästes men besvarades med radiotystnad. Jag mailade xx, vid det här laget rätt uppgiven.

Och vet ni vad! XX ringde! XX var jättetrevlig och svarade på mina frågor som även han tyckte var jätteenkla! Han konstaterade dessutom att de brustit rejält som inte lagt ut detta på sin webbplats och konstaterade att det ju faktiskt är bättre även för cyklisterna om bilisterna vet var de cyklar och kan undvika de vägarna. Win – win alltså. Jag fick till sist ett ruttförslag för lördagen, som kommer vara en dag med mycket cyklister runt hela sjön. Jag fick även beskedet att allt är över lördag kväll – på söndagen är det alltså fritt fram för oss att köra hur vi vill.

Vätternrundan startade 1966 – det kanske är dags att arbeta fram lite moderna rutiner? Internet har ju trots allt funnits några år nu.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *