Tandläkarvånda

För ett par veckor sedan var jag hos tandläkaren, för första gången på pinsamt länge. Tyvärr upptäckte de att jag hade en gammal lagning som det blivit problem med, det var karies under den. Jag kom tillbaka för att få den fixad, och misstänkte att det fanns risk för att den skulle behöva rotfyllas. Dock sa tandläkaren att tanden var såpass frisk att det fanns goda chanser att rädda den, men vi behövde ta bort fyllningen och byta ut den. Då det fanns en mindre inflammation ville de dessutom inte lägga en permanent fyllning, utan hon lade en provisorisk för att ge tanden ett halvår att stabilisera sig.

Tyvärr fick jag tandvärk ganska snart efter detta, och jag kunde absolut inte tugga med den lagade tanden, det gjorde jätteont. Jag kontaktade tandläkarmottagningen och de konstaterade att jag nog ändå behövde rotfylla tanden. Jag fick en ny tid igår, och med vånda gick jag dit. Jag har rotfyllt tidigare, och det är inte någon kul upplevelse.

Jag fick en ny tandläkare den här gången, och hon började med att göra några tester på tanden. Hon tyckte fortfarande att tanden verkade må relativt bra och inte alls vara i sånt skick att den behövde rotfyllas. Hon konstaterade dock att fyllningen jag fick vid förra besöket inte var riktigt tät, och dessutom var den lite för hög. Det var det sista som gjorde att det smärtade när jag försökte tugga med den, fyllningen stack ut och tryckte uppåt. Hon tog ut fyllningen och gjorde en ny, och dessutom slipade hon ner tanden så den skulle avlastas och få vila.

Nu, snart ett dygn senare, känns det riktigt bra! Jag har försiktigt ätit med den tanden när jag åt frukost, och det funkade. Dessutom har jag inte den där molande värken längre. Nu hoppas jag verkligen att det håller sig så här i ett halvår, så den kan få en permanent fyllning, utan rotfyllning då.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *