Ny färg

För två år sedan köpte jag, lite så där på impuls, färg till våra trädgårdsmöbler i trä. Ambitionen var att renovera dem och sen måla dem snyggt. Nu visade de sig vara utom all räddning – skulle jag ersätta allt dåligt trä hade jag i princip byggt nya trädgårdsmöbler. Istället köpte vi nya möbler i konstrottning som vi är jättenöjda med.

Vi har dessutom en liten cafégrupp i aluminium – tre stolar och ett bord. De har hängt med bra länge och jag tänkte att de kanske skulle behöva en uppfräschning. Då kom jag ihåg färgen jag hade köpt. Jag visste att den funkade både på trä och metall – för tanken var redan från början att cafégruppen också skulle målas när jag renoverat trämöblerna. Det föll liksom bara bort när det inte blev någon renovering. Nu har jag tagit tag i saken. Jag började med att tvätta dem noggrant i spolspiltan – den är verkligen bra till mycket. Jag använde först vanlig slang och diskmedel, sen högtryckstvätt. Först blev de vitare, sen blev de prickigare igen. Det var förstås för att den vita färgen släppte på sina ställen.

Därefter hämtade jag upp färgen från källaren. Jag hade ju helt glömt vad det var för kulör, så lite spännande var det allt! Det visade sig vara nyansen Duck egg blue från Annie Sloan. Jag var absolut nöjd med kulören, den funkar dessutom bra mot dörrarna på innergården som jag ju bytte färg på förra året. Det hade jag förstås ingen aning om när jag köpte färgen ett år innan det.

Att måla den här typen av möbler visade sig vara galet pilligt. Hur jag en duttade med penseln fick jag kvar vita fläckar inne bland alla krumelurer. Jag tog fram en 7 mm bred akvarellpensel och satte mig med pilljobbet. Ett ganska stort antal timmar senare bestämde jag mig för att det fick duga. Någonstans under det arbetet slog mig tanken att metalliclack på sprayflaska kanske hade varit ett piggt och spännande alternativ 😀 . Nåja, jag gillar färgen och den jättematta finishen, så det var nog värt allt pill trots allt. Det var bara ett problem – dynorna.

De gamla gröna dynorna blev verkligen inte bra till den nya färgen! Det fick bli nya dynor också. Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag ska åka och köpa de mörkgråa dynorna också, för en lite sobrare look. De var inte dyra, så jag skulle kunna unna mig det. Men jag får fundera lite. De rosa blev ju inte så tokiga trots allt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *