Var smittsmart

Ingen har väl missat de tragiska fallen med den allvarliga neurologiska varianten av virusabort som det skrivits en del om på sistone. Viruset EHV-1, som orsakar virusabort, har även konstaterats på flera andra ställen i Sverige. Att få in smittsamma sjukdomar, som till exempel virusabort eller kvarka, i ett stall är kostsamt, jobbigt och kan få allvarliga konsekvenser. På den aktuella ridskolan i norra Stockholm har ju tre hästar dött hittills. Även ofarliga smittor, som till exempel ringorm, kan vara arbetsamt att bli av med.

Detta är ju ett dilemma då hästsporten idag är mycket mobil. När jag växte upp var det vanligaste att hästarna var kvar på hemmagården, de åkte transport bara i undantagsfall. Idag är vi nog många som åker runt rätt mycket med våra hästar. Vi tränar, tävlar, gör aktiviteter av olika slag och åker till veterinär. Ofta åker vi dessutom till ställen där det finns andra hästar. Därför kan det vara klokt att tänka till lite och skapa vanor i vardagen som i alla fall inte ökar risken för smittspridning. Även när det inte finns smittor i närområdet tycker jag det är bra att tänka på följande:

  • Gå inte in i ett främmande stall om du kan undvika det. Om du måste, försök att byta kläder.
  • Undvik att ta i hästar som inte bor i ditt stall så långt som det går. Att gå fram och klappa en främmande häst på mulen är direkt dumt.
  • När du åker iväg med din häst – se till att den inte går och nosar och gnider sig mot saker. Se till att du så långt det går klarar dig själv utan att behöva ta hjälp av personer från andra stall.
  • Låt inte främmande hästar hälsa på varandra.

Om det finns smittor i närområdet eller till och med i det egna stallet behöver du naturligtvis vara mycket mer rigorös än så. Vid minsta lilla misstanke – stanna hemma och var noga med hygienen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *