En matgrej!

Under ungefär två månader har vi testat ett nytt matsystem för Xipo. Han är ju en sån där häst som petar i maten och ganska snabbt tycker att den är äcklig och begagnad när den ligger på marken. Därför testade vi att hänga upp en hel skiva hösilage i ett hönät på kvällen. Det funkade över förväntan, och nu får han i sig 12-14 kg per dygn istället för 9-10 som det var tidigare. Idag har vi testat att göra samma åt alla hästarna för att se om det fungerar för dem med. Amelia hade lite hö kvar i ett hörn, så hon blev helt villrådig – hö i båda ändar! Var skulle hon äta först? Hon kom raskt fram till att maten på marken var snabbast, så hon började där.

Arno tyckte det verkade onödigt att äta genom maskorna när man kan köra ner huvudet uppifrån och dra ut maten. Vi får se när vi går ut lite senare hur han hanterat det hela.

Grao var förstås den som blev mest förvånad. Någon hade gjort om i lägenheten och satt en grej på väggen! En mat-grej! Den utvärderades snabbt – mat = bra, grej = dåligt. Mat vann.

Jag tror ju att det kommer fungera bra för Grao, och även Arno om han inte hittar något innovativt alternativt sätt att använda nätet på – sånt är ju en del av hans spetskompetens. För Amelias del är jag däremot orolig för att hon vräker i sig allt på några timmar. Vi får väl se – och gör hon det får vi ändå testa några dagar, hon kanske sansar sig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *