Sista semesterprojektet

Semesterns sista projekt råkade räcka lite längre än själva semestern gjorde. Men nu, en vecka senare, är det klart! Jag skrev ju tidigare om att vi ville byta färg på porten på baksidan. Tanken är ju att vi ska byta färg på alla portarna och på de övre gavelfälten på huset. Därför var vi rätt petiga med färgval, bara det tog ju ett tag. Sen bestämde vi att inte bara måla porten på baksidan i år. Skulle vi måla var det roligare att måla alla portarna. Tyvärr var det inte målarväder varje dag, men jag lyckades hinna lägga två nästan heldagar innan semestern tog slut för att måla två strykningar av den gröna färgen.

Planen var sen att måla all metall med hammarlack de första kvällarna i veckan. Det satte vädret stopp för. Jag började med att maskera upp alla portar. Det är svårt att maskera efter hand, eftersom jag har latexhandskar när jag målar. Just såna handskar är jättedåliga att ha när man hanterar tejp. Dessutom är risken stor att man kladdar mer än nödvändigt, så det bästa är att maska allt för att sen måla allt. Jag använder den bättre typen av maskeringstep, den som är blå. Den klarar att sitta lite längre än den vanliga vita. Däremot klarar den inte regn och blåst visade det sig. Vädret svängde nämligen när jag hade maskat upp allt och det började blåsa och regna.

Det var inte mycket annat att göra än att maska om. Jag gjorde första strykningen en blåsig men inte stormig kväll. Det är inte optimalt att måla med en seg färg som hammarlack när det blåser. Att måla metall är ju lite speciellt dessutom, materialet suger ju ingenting. Det gäller att få precis lagom tjock färg utstruken jämnt över ytan. När jag gjorde andra strykningen var det soligt och mindre vind. Tyvärr var det trips överallt. Trips är obehagligt när man fikar. När man målar med oljebaserad färg och helst inte ska klia sig är de outhärdliga! Men motivationen att äntligen bli klar var stark. Vi är jättenöjda med innergårdens nya utseende – gården har ändrat karaktär och vi tycker den känns mjukare och hemtrevligare. Det ska bli spännande att se hur det blir när även resten är målat – men det blir nästa år.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *