Förberedande stallstädning

Varje år högtryckstvättar vi stallet någon gång under sommaren. Innan är det en del förberedelser, och dem ägnar vi oss åt idag.

En av de viktigaste förberedelserna är att göra en bra spellista. Det ska vara musik som är medryckande, lättlyssnad och fartig, som gör det roligt att städa. Årets lista finns här. 

Vi har permanentbäddar med torv i botten. Det har många fördelar, men även några nackdelar. Till exempel är det rätt dyrt att fylla upp nya bäddar, och det tar lite tid för dem att sätta sig. I år tänkte jag därför testa en ny metod. Jag tar bara upp bäddarna ungefär en halvmeter runt kanterna, i mitten får de ligga kvar. Det kommer ju rinna vatten i kanterna men förhoppningsvis ska detta räcka. Det gör att vi börjar säsongen med en stabil mitt på bäddarna, och jag skulle tro att det räcker med en till en och en halv bal torv per box istället för fyra till fem. Det är en besparing på rätt många hundralappar om det funkar.

Jag håller även på och dammar av väggar och tak med den stora dammvippan jag köpte på Falsterbo, på rekommendation från en kompis. Den är superbra. Den ser ut som en jättestor toalettborste på teleskopskaft. Särskilt det senare uppskattar jag då vi har över 3 meter i takhöjd. Med den här kan jag damma av alla lysrör och få bort en massa spindelväv från ställen där jag inte vill rikta högtryckstvätten rakt på.

En annan viktig förberedelse gjorde vi redan när vi byggde stallet. Vi har två rejäla avloppsbrunnar med vattenlås i stallgångarna. Dessa är kopplade på det vanliga avloppet. Golvet i boxarna är helt plant, men i gångarna har vi ett tydligt fall mot brunnarna. Det gör att själva arbetet med att högtryckstvätta blir enkelt, vi behöver knappt alls sopa ut något vatten. Det faktum att vi har slagdörrar som inte har någon kant/tröskel mot stallgången underlättar också förstås.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *