Servicedag

Idag har flera av oss på gården fått service av olika slag. För min del handlade det tyvärr om tandläkaren igen. Min tand har mått bra och varit smärtfri en vecka, men i fredags började den göra ont. Under helgen blev det värre och värre, så jag hängde på telefonen och ringde tandläkaren direkt när de öppnade i morse. Jag fick en akuttid ett par timmar senare, och var helt säker på att nu var det kört, nu skulle det bli rotfyllning. Men nej. Tanden var fortfarande i hyfsat skick. Det som troligen har hänt är att jag har legat och spänt käken och pressat tanden på något konstigt sätt i sömnen. Det kan man klara ett tag, men tanden blir mer och mer irriterad och efter ett tag gör det ont. Tandläkaren slipade både den tanden och lite på den motsatta tanden också, och jag fick testa att jag kunde föra underkäken i sidled med tänderna mot varandra utan alltför mycket motstånd. Dessutom behandlade han några tandhalsar som var bara – jag har troligen borstat lite för intensivt kring den lagade tanden… Så nu är det bara att hålla tummarna igen och hoppas att det funkar den här gången.

Precis när jag kom hem kom hovslagaren in på gården. Grao hade tappat en sko, så han fick slå på en ny. Jag kan ju slå på tappskor, men det är så skönt när hovslagaren gör det och jag slipper.

Ferro och Amelia fick ett besök av Ulrik och mig på kvällen. Det var dags för Ferros andra Axilur-avmaskning. Ferro svalde maskmedlet duktigt, men sen var han skeptisk mot både äpplen och hästkarameller. Men efter en stund kom han på att de fortfarande var goda trots den konstiga smaken i munnen. Vi passade på att pyssla lite med Amelia och Ferro när de var inne. Amelia var inte alls sugen på att gå ut i hagen igen när vi var klara. Hon spanade om det inte fanns en hästtransport hon kunde gå in i så de fick komma hem någon gång. Vi förklarade att hon får campa i två veckor till, trots att hon hävdade att campingsäsongen var över.

Jag såg även den här fina lövgrodan hemma. Den är fridlyst men det finns en rätt stabil stam i södra Skåne numera. Från artdatabanken: Lövgrodan finns i södra Skåne och är för sin reproduktion beroende av små permanenta småvatten utan fisk. De viktigaste biotoperna är naturbetesmarker med en mosaik av öppen gräsmark, träd, buskage och dungar. 

Vi bor precis i det ganska begränsade området i södra Skåne där lövgrodan finns, och vår gård har permanenta småvatten utan fisk och naturbetesmarker – helt perfekt för lövgrodan alltså!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *