Dagligen ser jag personer som ber om foderråd i sociala medier. Tanken är ju bra, det finns mycket kunskap och många är generösa med att dela med sig. Problemet här är att det kommer att komma två typer av svar – de som glatt berättar vad deras egna hästar äter och säger att det är jättebra, ge samma, och de som försöker ge ett vettigt och nyanserat svar. Tyvärr är ju de vettiga och nyanserade svaren ofta mycket mer komplexa och svårbegripliga än de där som bara säger ett namn på ett foder och gärna en mängd också. Det är så mycket lättare att lyssna på de senare, och om deras hästar mår bra på det så måste det väl vara bra?
Några vanliga missförstånd i de här sammanhangen:
”Jag har ett bra analyserat hö”
Ja, det har du säkert, men vad säger egentligen analysen? Vad ÄR ett bra hö? Och är det som är bra för en bra för en annan? ”Bra” i det här fallet kan vara många olika saker, med ganska stora variationer. För att över huvud taget kunna ge något slags råd behöver du förstås veta värdena i siffror.
”Min häst är så pigg, så energi behövs inte”
Energi i fodret är inte någon slags raketbränsle som du kan portionera i lagom dos och balansera tills hästen har det temperament och är så energisk som du vill ha den. Energi är det som vi människor ofta kallar ”kalorier”, för hästar mäter man i enheten Joule. För det mesta pratar vi om megajoule, MJ. Hästen behöver en viss mängd energi för att fungera, och ytterligare en del för att kunna arbeta. Får hästen för lite energi blir den mager. Får den för mycket blir den fet.
”Det här fodret fungerar bra på fullblod/ponnyer/kallblod osv”
För det mesta handlar detta om kraftfoder. Kraftfodret är bara toppen på foderstaten. Den stora basen består av grovfodret, och det är näringsinnehållet i det som avgör vad som behöver kompletteras med. Det har väldigt lite med hästens ras eller ens näringsbehov att göra.
”Min häst har en beräknad foderstat men den fungerar inte”
Här kommer det ofta kommentarer om att den är för tjock, för smal, för pigg eller för lat och därför fungerar inte foderstaten. ”En beräknad foderstat” kan innebära olika saker. För att foderstaten ska fungera bör du både veta vad hästen har för behov och vad den får i sig. Sen måste förstås dessa saker balanseras så de stämmer med varandra. Att räkna ut vad maten hästen får innehåller är en bra början. Det är ganska lätt, även om det är viktigt att förstå att analysvärdena inte är exakta, det finns en felmariginal där. Det svåra är förstås att komma fram till vad just denna häst som individ behöver för att fungera optimalt. Det finns olika metoder för att beräkna detta, men eftersom hästarna är individer behöver du även studera din egen häst. Hur fungerar den på det foder den får? Går hästen upp i vikt? Går den ner i vikt? Vad händer om du justerar uppåt eller neråt? Genom att lära känna din häst lär du dig till sist också hur behoven ser ut – sen kommer de förstås förändras om levnadsförutsättningar eller träning ändras. Och det där med för pigg eller för lat – det är inte en utfodringsfråga. Det handlar om hästens grundtemperament i kombination med den träning och utbildning du ger den.