Ökningar

Att länga traven är inget som kommer av sig själv för Grao. Han har helt enkelt inte det påskjutet naturligt. Istället är det något vi får jobba oss fram till och nu börjar det ge resultat, på vår träning i veckan fick vi beröm från Paulinda för våra ökningar.

Det första som jag vill ha på plats är förstås ett omedelbart svar framåt för skänkeln. Det är ju nödvändigt i så mycket och behöver definitivt inte tränas genom ökningar. Jag stämmer hela tiden av vad jag får för svar på skänkeln, men låter det sällan mynna ut i en ökning. Om jag vill ska responsen på skänkeln kunna kännas nästan explosiv framåt.

För en häst som Amelia är det lätt att länga ut i travökningen. Hon har ett kraftfullt påskjut, så med en bra respons på skänkeln får man känslan av ett jetplan på startbanan. Utmaningen för henne och andra hästar med den egenskapen är istället att kunna fånga upp och avsluta ökningen bra. Risken är stor att en häst med den typen av ökning hamnar på bogarna i upptagningen.

För en häst som Grao, som inte har detta naturligt, gäller det att tänka ännu mer ”rumpan ner, fronten upp” i ökningen. Känslan ska vara den samma som i hög samling, men det går framåt. Det gör att ingången i ökningen blir samling, sitta till, och sen framåt ur det. Det här kräver förstås att hästen kan samla sig. Det innebär att arbetet med ökningar kommer en bit fram i utbildningen, även om det går att arbeta med flera av grunderna tidigare. Ökningen utbildas helt enkelt fram parallellt med samlingen och kraven på ökningen måste vara realistiska i förhållande till hur långt hästen kommit i sin utbildning.

Tills ökningarna sitter stabilt och som berget så rider jag alltid, 100%, lätt i dem. Det är bara på tävling jag sitter ner, eftersom jag måste. Lättridningen hjälper hästen på så många sätt. Den underlättar för hästen att skjuta på framåt, den underlättar för hästen att få upp fronten och den stör inte hästens ryggverksamhet. I det läget är jag fortfarande nu, jag sitter aldrig ner i en travökning när jag tränar. Så småningom kommer jag börja växla och sitta ner en liten del av ökningen, ibland i början, ibland i mitten och ibland i slutet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *