Küren tar form

I helgen har vi tagit några steg till mot en färdig kür – eller egentligen handlar det ju om en musiksatt Lätt A:1. Jag gissar att det finns folk som är lite nyfikna på det rent praktiska arbetet, så jag tänkte göra en enkel beskrivning av hur jag och Ulrik har jobbat. Jag utgår alltså från ett färdigt program, ska jag göra en riktig kür måste jag ju allra först sätta ihop ett program som passar mig och min häst, som lyfter våra styrkor och visar fram våra bästa sidor. Det här handlar alltså bara om att sätta musik till programmet.

Först måste jag välja lämplig musik. Vi har ett tema i vårt lag, så jag plockade ut ett antal låtar på temat, det blev en spellista på ungefär 40 minuter. Sen red jag med musik i öronen och kände hur låtarna kändes att rida till. Efter det valde jag ut 2-4 för varje gångart.

Nästa steg var att filma programmet. Jag hade ju det redan filmat från tidigare tävlingar, så jag har använt mig av en sådan film. Filmen är ändå hyfsat färsk, så jag tror att den kan stämma rätt bra. Efter att ha tittat på den, funderat och lyssnat på musik valde jag ut fyra låtar som jag vill använda mig av.

Nästa steg var att klocka programmet. Jag skrev ut ett protokoll och använde mig av tidmarkeringarna på filmen. Jag satte första halten till noll och noterade sedan tidkoder för varje rörelse.

Efter det gjorde jag en grovplanering av vid vilka punkter jag vill ha musikbyte. En del är väldigt givna, som till exempel när man byter huvudgångart. Andra är lite mer flytande och möjliga att variera.

Sen var det dags för oss att lära oss ett musikediteringsprogram – ingen av oss kunde något sedan innan. Efter att ha kollat runt lite fastnade vi för gratisprogrammet Audacity. Det är hyfstat enkelt att hantera och gör precis det vi vill. Efter ytterligare lite letande hittade vi en vettig instruktionsfilm vi kunde titta på för att lära oss grunderna också.

Nästa steg är att börja klippa ihop och låta musiken tona in och tona ut. Med det förarbete vi hade gjort gick det relativt lätt, men det är förstås lite pilligt att hålla reda på allt och göra det helt rätt. Jag hade ju dessutom satt halten som noll, vilket är rätt vettigt, men det innebär att vi måste lägga på tiden för inridningsmusiken (för mig 18 sek) på tidskoderna. Det är lätt att glömma! Jag köpte musiken på Itunes och laddade hem den. Sedan laddade vi upp alla låtarna i Audacity och körde dem som fyra parallella ljudspår. En låt kommer tillbaka, så den ligger andra gången som ett femte ljudspår. På så sätt kan vi förskjuta styckena i förhållande till varandra och använda precis de bitar av låtarna som vi vill.

Nu har jag en testvariant som jag ska rida till. Vi tror inte den är helt bra, utan vi får nog arbeta lite mer med den, men då är det bra att ha testat en gång innan. Slutligen kan man exportera det hela till mp3-format från audacity och ha en ljudfil.

När det gäller kür och upphovsrätt är principen att arrangören betalar till STIM, precis som de gör när de själva väljer musik och spelar på tävlingsplatsen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *