Och övrig utrustning

Kläder är bra att ha, men för att åka skidor behöver man ju annan skidutrustning. Jag köpte utrustning på 90-talet och för ett antal år sedan var den rejält daterad. Då gjorde jag mig av med den och hyrde sedan pjäxor och skidor i några år. Men efter hand har jag köpt ny utrustning och nu har jag en som jag är mycket nöjd med.

Det första jag ville köpa eget var pjäxor. Det är så viktigt att pjäxorna funkar, det är galet jobbigt med pjäxor som är ännu mer obekväma än vad välsittande slalompjäxor är. Vi åkte till Sporthuset i Ystad, en fantastiskt bra skidbutik med en kunnig och engagerad ägare.

Efter diskussioner om min skidåkning och mina fötter fick jag prova några olika par. De som passade mig absolut bäst var ett par Rossignol Alltrack. När jag bestämt mig värmdes pjäxorna upp och jag fick ta på mig dem när de var heta. Spännena drogs åt så hårt det gick och jag fick börja gå. I 30 minuter svettades, stönade och stånkade jag. Jag var beredd att hoppa ur pjäxorna efter ett tag som kändes som en evighet. Då hade det gått fem minuter. Men jag hittade en runda i butiken som jag gick ett antal gånger, sen fick jag sitta och vila och dricka lite vatten och lossa spännena något, för att sedan dra åt och gå igen. Den här processen gör att jag nu har ett par pjäxor som sitter som gjutna på mina fötter, de är stabila men klämmer inte någonstans. Jag åkte faktiskt skidor fem dagar med ett ganska elakt nageltrång i år, bara jag fick i foten i pjäxan så fungerade det bra sen.

Förra året hade jag alltså mina egna pjäxor men hyrde skidor. Men vi konstaterade att det var nästan lika dyrt att hyra bara skidor. Dessutom var jag inte särskilt nöjd med skidorna jag hyrde – så när vi kom hem började vi spana efter skidor på eftersäsongsrea. Jag pratade med en säljare på Salomon Sverige, och fick mycket bra hjälp av honom. Efter en del fundering kom jag fram till att Aira 76 CF kunde passa mig. Det var ju lite tråkigt att köpa ett par skidor jag inte skulle prova på nästan ett helt år – men nu har jag åkt med dem och är verkligen jättenöjd!

Hjälm och glasögon måste man också ha – jag har en Giro med MIPS och ett par glasögon från svenska Spektrum.

Ulrik åker ju snowboard, och har gjort det i många år. Förra året satsade även han på lite förnyelse i utrustningen. Även han tog hjälp av Salomon, och köpte en Sickstick – fult namn på snygg bräda! Han köpte även step-inbindningar – nu kan han ta på sig brädan efter liften utan att sätta sig ner.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *