Hästarnas walk-in-closet

Jag har ju sedan länge haft ett torkställe för hästtäcken i vårt foderrum, där täckena hänger på täckesgalgar. Från början hade jag sex galgar, sen köpte jag fyra till. Men ju mer jag använde galgarna och upphängningen, desto bättre tyckte jag om det systemet. Det är praktiskt, musfritt och överskådligt, och tanken väcktes att hitta en lösning där jag kan ha ALLA täcken hängandes, hela tiden. Idén har legat i mitt huvud ett bra tag, och jag har haft lite olika tankar om var och hur jag skulle kunna lösa det. Det krävs rätt bra takhöjd, stången måste vara minst 2,5 meter upp, gärna lite till. Sen kommer ju frågan om tyngden – täckena väger ju lite och ska jag ha alla täcken på en stång blir den rätt lång. Jag tänkte ett tag att jag kunde ha fler, men det tar å andra sidan rätt mycket plats. Tanken att ha en ställning, liknande sån gammal mattpiskarställning på hjul har också slagit mig.

Men en dag insåg jag att jag ju faktiskt hade det perfekta utrymmet. I vårt foderrum finns det en avlång nisch, ca 5 meter djup och kanske 2 meter bred. Längst in fanns det en hel del skräp, och utanför det har jag ställt våra lastpallar när de inte används. Den plats för att hänga täcken jag hade var precis i öppningen till nischen.

Jag visade platsen för Ulrik och presenterade idén. Jag sa att ända kruxet är ju att vi måste bygga någon slags stöttor rakt över, för en träribba som är så lång kommer aldrig hålla för alla täckena, hur tjock vi än gör den. ”Den borde vara i metall” svarade Ulrik, ”då håller den”.

Nu började detta kännas möjligt och inspirerande, så jag satte igång med att leta efter långa metallrör eller ribbor av olika slag. Byggvaruhusen hade inget som var längre än 3 meter, och vi behövde minst 5,40, gärna längre. En god vän hade en del gamla vattenrör, såna som använts till metallstaket, men de hade behövts skarvas, och hade inte varit helt lätta att hantera. Jag konstaterade att vi borde hitta en mekanisk verkstad. Ulrik konstaterade att det fanns en bara några kilometer från oss. Vi åkte dit. Där fanns det folk, trots att det var skärtorsdags eftermiddag. Jag hoppade ur bilen, och 10 minuter senare hade jag köpt ett 6 meter långt metallrör – med hemkörning!

Det var en del att röja och fixa, inte minst skulle all gammal halm som låg uppe på stenväggen i bakkant röjas bort.

Det var ett dammigt jobb, men det är så skönt att få bort sånt!

Väggen är lite lägre än golvet på andra sidan, så för att stången ska bli vågrät behövde jag bygga en kloss. En bit av slipersen som vi har runt ridbanan blev perfekt. För att stången ska ligga still drog jag i två träklossar som stöd på sidorna.

Den andra änden ska som sagt ligga på logtaket. Där låg ju redan änden på den täckeshängare jag hade innan, men den fick förstås åka bort nu.

Efter en hel del pill och baxande fick vi upp stången. Det blev toppenbra!

Nästa gång vi har elektrikern ute ska han få sätta upp lampor här inne också. Jag har beställt 15 täckesgalgar till, så när de har kommit kan jag ha 25 täcken hängandes här. Praktiskt, snyggt, lättöverskådligt, perfekt helt enkelt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *