Hagvård

wp-1463495363385.jpg

På vår gård finns ingen traktor. För det mesta är det inget problem, vi har planerat gårdens logistik för att klara oss utan. Men det är klart – när vi putsar hagarna med gräsklipparen känns det ju som det hade varit praktiskt med något som kan ta lite mer i taget… Dessutom kryper det upp lite sten ur marken. Den måste vi förstås plocka för hand för att inte förstöra gräsklipparbladet.

Vi har två beteshagar, båda med bete insått på åker ytterligare en hektar skogsdunge. När vi flyttade hit fanns ju inga hagar alls och marken var odlad. Den ena biten kunde vi så in direkt efter skörd på hösten. Vi valde att inte plöja utan bad bonden som hjälpte oss att bara ”rafsa” lite i ytan med harven för att få en så tramptålig yta som möjligt. Vi valde även ett utsäde med stor andel tramptåliga arter. Den andra biten var det betor på, och det skördas så sent att vi inte kunde så in på hösten, utan det fick bli en tidig vårsådd istället.

För oss kändes det otänkbart att ha hästarna i den lilla vinterhagen hela första sommaren, så vi valde att låta dem gå på betena redan första året. Det gjorde att tillväxten var ganska svag. Förra året var det lite bättre, men då vi hade både sto och hingst var vi tvungna att använda båda hagarna hela tiden. Ingen mark fick vila. Även det inverkade förstås negativt på tillväxten. Men i år har det smällt till – oj vad det växer! Arno är ju kastrerad, så alla hästarna kan gå tillsammans. Det gör att vi kan växla mellan de båda hagarna, jag skulle gissa att det blir lagom att ha dem en månad i taget i varje hage.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *