Vilken hingst ska vi välja?

Betäckningssäsongen börjar närma sig och det är hög tid att fundera på vilken hingst vi ska välja till Amelia. En sak är helt säker – vi vill ha en hingst godkänd i hannoveranerförbundet. Amelia har statspremiepoäng från sin treårsvisning i Tyskland och riktigt höga poäng i både dressyr och hoppning därifrån. Det innebär att hon får utmärkelsen Elit om vi registrerar in en avkomma i hannoveranerförbundet, som är Amelias förbund.

Amelias bästa egenskaper är en mycket god arbetsmoral och bra bjudning. Det jag har fått jobba mer med är samling och bärighet – det är en häst med mycket påskjut men mindre lyft. Hon har inte några ögonbrynshöjande tävlingsresultat, men då måste man ju betänka att hon har haft mig i sadeln och inte ett proffs. Vi ser henne framför allt som dressyrhäst i dressyraveln, men hon hoppar även med mycket god teknik. Förutom dressyr och hoppning har hon ju tävlat i WE med goda resultat – trots att hon där har nackdel av sin storlek och sin stora gång. Vi vill alltså ha en hingst som förstärker hennes goda egenskaper, framför allt hennes mentala vilja att arbeta och att alltid arbeta hårt för att göra rätt. Att föda upp hästar som gillar det arbete de är tänkta att utföra tycker vi är mycket viktigt och därför vill vi ha de egenskaperna från båda sidor. Dessutom ser vi gärna att hingsten är lätt i typen och är byggd och rör sig i uppförsbacke. Vi söker alltså en hingst med följande egenskaper

-Godkänd i hannoveranerförbundet
-Bra arbetsvilja och gott temperament
-Bra gångarter i uppförsbacke och med god bärighet
-Modern typ

Vårt avelsmål är trevliga och lättutbildade dressyrhästar som amatörryttaren har roligt med – och kan placera sig med i åtminstone lätt och medelsvår klass. Tyvärr inser vi att det är relativt lätt att få information om hingstarnas exteriöra egenskaper. De interiöra, dvs temperament och inställningen till arbete är betydligt svårare att få reda på något om. Det är verkligen synd, för i vår värld är det avgörande egenskaper. Idag blir inte hingstar godkända om de inte sportmässigt är goda nog. Därför blir de mentala egenskaperna en viktig faktor. Vi ser ju inte elitryttare som vår huvudsakliga hästköpare, utan vanliga hobbyryttare, såna som vi själva. Såna som vill ha en bra häst som de kan ha roligt med varje dag – oavsett om de den dagen tävlar, tränar eller rider i skogen. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *