Lokal mat

 

Idag har vi lagat massor av mat i den här:

Det är en kombinerad rök och grill som Ulrik fick i födelsedagspresent. Vi har använt den en hel del i sommar, och då den är lämplig för tillagning av stora mängder har vi passat på att fylla frysen inför vintern.

Idag har vi rökt 8 portioner revbensspjäll, 11 portioner kalkonfilé och 10 portioner lax. Smaken blir som ett mellanting mellan rökt och grillat på indirekt värme under lång tid. Tidigare har vi även rökt t ex två hela kycklingar och olika delar av fläskkött, inklusive en stor fläskstek.

Det vi inte äter upp direkt, det vill säga det mesta, portionsförpackar vi och lägger i frysen. Det kommer vi ha mycket glädje av under framför allt vardagskvällarna i vinter, men med rätt tillbehör kan vi ju dessutom använda det i matlådor. Jag tänker till exempel göra storkok av risotto framöver, det kommer funka perfekt ihop med vad som av det rök-grillade. En annan kvällsfavorit är att göra wraps. Ett tortillabröd, generöst med grönsaker, kött eller fisk och så en kall sås på det.

Vi handlar rätt mycket mat lokalt, från olika gårdsbutiker. Det stora kalkonbröstet kommer till exempel från Toftebo kalkon, som ligger här i närheten. Det råkade slinka med när vi var där och handlade till den korg med lokalproducerade varor som vi gav bort som present igår.

Det var en rolig present att plocka ihop! Förutom det rökta ”kalkonfläsket”  fanns det must från Sövde, öl från Hönsinge, bröd från Svarte, chilisalt från Little Gardens och grönsaker och blommor från vår egen trädgård.

I övrigt i helgen har vi förstås ridit, men vi har också legat och läst i vår grotta, en annan av Ulriks presenter som vi verkligen uppskattar mycket.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *