Gammal favoritövning under koltrastens överinseende

Idag såg vädret fint ut och jag jobbade hemma, så jag gick ut och red mitt på dagen. Tyvärr var det inte lika skönt som det såg ut inifrån. Men trots det fick jag två bra ridpass. Arno jobbar på med sina unghästövningar. Ulrik red honom i helgen och vi konstaterade att han går för väldigt lätta och fina hjälper för att vara så lite utbildad. Efter ett kort pass på banan skrittade jag ut med honom – han är så okomplicerad och trygg med att gå iväg ensam hemifrån.

Grao har ett stort bekymmer just nu. Vi har en koltrast som håller till i buskarna utmed ridbanan. Hela tiden. Jag har försökt förstå på vilket sätt det egentligen är ett problem, men jag får inga vettiga svar. Det blir mest :men hjälp! den flyger! Var sitter den nu? Men trots att ena halvan av ekipaget hade minst hälften av sitt fokus på en svart fågel fick vi också ett bra pass. Jag plockade fram en gammal favoritövning för förvänd galopp. Jag börjar med att lägga en tiometersvolt i galopp vid C. När jag passerar medellinjen på öppna delen vänder jag ut och gör en halv 20-metersvolt i förvänd galopp. Nästa gång jag kommer till medellinjen lägger jag åter en rättvänd 10-metersvolt. Då vi har en 40-bana betyder det förstås att den hamnar vid A. Efter ett eller flera varv på den lilla volten vänder jag ut och gör en halv 20-metersvolt i förvänd igen, för att åter landa i en rättvänd 10-metersvolt.

Den här övningen är lite mer krävande än att t ex göra serpentiner i galopp utmed långsidan, men har en hel del fördelar när du är i stadiet att det fungerar med förvänd galopp men du vill arbeta med att stärka upp den och även rakrikta hästen. Genom att rida 10-metersvolterna i rättvänd galopp får du hjälp att hålla ihop galoppen och få en balanserad galopp med bakbenen väl undersatta. Det har du nytta av när du vänder ut på den förvända bågen. Här är det viktigt att inte låta hästen rinna iväg. Den ska inte klara den förvända galoppen med hjälp av fart, då blir den bara lång. Den nya 10-metersvolten fångar upp den eventuella längd du ändå tappat ut under den förvända bågen och du kan samla ihop alla delar innan det är dags för en ny förvänd båge.

Förutom ett byte undan vänster koltrast klarade vi övningen bra, och även vi skrittade av ute på grusvägen mitt emot oss.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *