Arno blir tömkörd

Igår fick Arno följa med till Olof för en lektion. Vi valde att låta Olof tömköra honom. Vi har haft lite bekymmer med att fatta höger galopp på ridbanan, han väljer gärna vänster istället, så vi fokuserade på det. Jag har uppfattat det som att det är inner bak som inte riktigt är med i fattningen, vilket går emot vad jag lärt mig tidigare om att lära unghästar att fatta galopp – man ska ju hjälpa till och peta med spöt antingen på inner bog eller ytter bak, inte inner bak. Det hela fick sin förklaring – Olof konstaterade också att problemet är att han ramlar lite åt sidan när han går på volt i höger varv, och därför kommer höger bak inte riktigt med. Olof tyckte inte alls jag skulle vara bekymrad för detta, det är rätt normalt och kommer lösa sig.

Jag ska fortsätta arbeta med styrka, smidighet och rakriktning/liksidighet både uppsuttet och på lina. Jag fick tipset att stötta honom med en inspänningstygel på utsidan när jag arbetar med galoppen på lina, men inte ha någon på insidan. När jag ser att han har innerbogen på plats och stöd på ytter fattar jag galopp. Jag jobbar vidare ett tag, och sen får Olof hjälpa till igen, när det är dags att ta nästa steg.

Olof gillade Arnos arbetsvilja och inställning.Han fortsätter att ta i och försöka även efter att han blivit rätt trött, och är nyfiken på allt nytt. Det var första gången han var på ridskolan i Ystad, och det var massor med spännande saker att kolla in. Trots det klarade han av att hålla arbetsfokus.  Vi håller ju med om att han har en väldigt bra inställning, huvudet är hans bästa tillgång. Även gångartsmässigt tyckte Olof att han hade utvecklats sedan han såg honom sist.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *