Äntligen hemma

Idag var det dags för Amelia och Ferro att flytta hem från sommarbetet. Det ska bli skönt att ha dem hemma igen och kunna få igång den där dagliga hanteringen. Vi tycker ju inte att unga hästar ska tränas eller arbetas, men en konsekvent och kontinuerlig hantering ger dem grundförutsättningar för framtida utbildning.

När vi skulle åka till betet gick Ferro enkelt och lätt på släpet, det tog bara någon sekund. Tyvärr funkade det inte riktigt så idag. Han ville absolut inte gå på. Amelia är ju helt okomplicerad, så vi försökte få honom att bara följa med henne in, men det gick inte. Ett par gånger var han inne med framhovarna och satte även upp någon bakhov, men helt in kom han inte. Efter ett tag fick vi tänka om. Vi lastade Amelia och stängde bakom henne, men hade båda framdörrarna öppna. Ferro fick gå till den högra framdörren, som inte har sadelskåp på sig. Amelia stod på vänstra sidan, fast utan mellanvägg förstås. På så sätt stod Amelia och Ferro med huvudena mot varandra och båda såg varandra bra. Ur det läget kunde vi putta/hjälpa Ferro in genom framdörren. Vi kan ju ta bort halva frambommen, så vi hade öppnat upp så han kunde gå in hela vägen därifrån. Släpet är ju egentligen tänkt så att man ska kunna lasta ur framåt, och för Ferros del funkade det alltså bra att även gå in den vägen, även om det var ett lite högre steg upp där. Ferro är så stor nu att det inte fanns plats för honom att vända sig, men han åker ju egentligen bättre baklänges – och då fanns det ju möjlighet för honom att dia lite också.

Det största problemet är ju att Ferro har blivit så lite hanterad under sommaren. Han har ännu inte riktigt lärt sig det där med att gå undan för tryck och att bli ledd. Han är ändå vettig, han börjar inte sparka och stegra, utan visar bara att han inte riktigt förstår och inte är bekväm med situationen – men är snäll mot alla inblandade.

Amelia verkade väldigt nöjd med att komma hem, och urlastningen var ju inget problem, Ferro stod ju med huvudet åt rätt håll redan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *